De Brusselse burgemeesters blijven gekant tegen een eengemaakte politiezone voor de hoofdstad. Ook Luc Ysebaert, directeur-coördinator van de federale politie in Brussel, denkt dat een fusie weinig meerwaarde zou opleveren. Dat zei hij woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
Burgemeesters en politietop blijven gekant tegen fusie van Brusselse politie
De Kamercommissie hield woensdag een hoorzitting in het kader van een wetsvoorstel van Vlaams Belang om de zes Brusselse politiezones samen te laten smelten tot één zone. In het verleden waren er al verschillende voorstellen voor zo'n eengemaakte politiezone.
Globaal genomen zijn de Vlaamse partijen voor, terwijl de Franstalige partijen tegen zijn. Uit een rondvraag die de UGent op vraag van de regering in 2018 deed, bleek dat de burgemeesters en korpschefs van de huidige zes zones tegen zijn. Ze zeggen dat dit onwerkbaar is, omdat die eengemaakte zone geleid zou worden door 19 burgemeesters.
'Fusie wordt te veel gezien als doel op zich'
Volgens directeur-coördinator Ysebaert zou een fusieoperatie voor de politiediensten zwaar en verstorend zijn. De samenwerking tussen de verschillende zones verloopt volgens hem goed, ook al is er nog ruimte voor verbetering. "De fusie wordt al te vaak als doel op zich benaderd. Gaan de zaken dan zo slecht? Ik denk het niet."
Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picque (PS), die voorzitter is van de conferentie van Brusselse burgemeesters, zei dat de criminaliteit in Brussel in tien jaar tijd met 20% is gedaald, ondanks een aanzienlijke bevolkingsgroei. "Datgene wat bestaat verbeteren brengt minder risico's met zich mee dan zoiets radicaal als een fusie", zei Picqué.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , fusie politiezones , Luc Ysebaert , Charles Picqué
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.